Project Communicatie over vluchtelingenopvang

November 2015

Al maanden zie ik het debat rondom de opvang van vluchtelingen verharden. Buurtbewoners, collega's en zelfs vrienden zie ik lijnrecht tegenover elkaar staan: je bent óf voor óf tegen. Als burger, maar ook als professional wilde ik een tegengeluid laten horen, en met mij, zo bleek, gelukkig een hoop anderen. Het is nu dan eindelijk zover, er staat een stevig programma. Na weken hard werken is het congres Communicatie over vluchtelingenopvang een feit. Het is een prachtige belangeloze samenwerking geworden tussen allerlei partijen en professionals. 

 

Het doel van dit congres is om bij te dragen aan meer genuanceerde beeldvorming over vluchtelingenopvang in Nederland. Het congres is bedoeld voor communicatie- en beleidsadviseurs en bestuurders van gemeenten. Dankzij de vrijwillige inzet van de organisatoren, betrokken instanties, deskundige sprekers en natuurlijk congreslocatie Antropia kan dit congres kosteloos aangeboden worden.  

Veel gemeenten krijgen te maken met vluchtelingen. Maar de toon van het debat verhardt, zeker als zich problemen voordoen in de opvang. De verschrikkelijke recente gebeurtenissen zetten de verhoudingen nog verder op scherp. Juist nu is het essentieel voor gemeenten om een goede communicatiestrategie te kiezen. Een strategie waarin zowel voor- als tegenstanders zich gehoord voelen. Een strategie zonder winnaars en verliezers maar juist eentje die mensen verbindt. Waar moet u rekening mee houden? En welke valkuilen moet u vermijden? Experts uit communicatieland, journalistiek en vluchtelingenopvang bieden u een inspirerend programma.

Op 22 januari vindt dit congres plaats in Cultuur- en Congrescentrum Antropia in Driebergen-Zeist. Bent u een gemeenteprofessional die zich met deze problematiek bezig houdt? Schrijf u direct in via www.opvangvluchtelingen.nl.  Voor alle anderen geldt: steun dit initiatief door dit bericht te verspreiden in uw netwerk.

Tot slot wil ik mijn bericht graag afsluiten door nu al alle betrokkenen te bedanken. Vol bevlogenheid zijn we aan dit project begonnen, onderweg hebben we een aantal flinke (bureaucratische) hobbels moeten overwinnen, maar het initiatief is nu een feit! Het is hartverwarmend dat we al binnen een paar uur zo veel inschrijvingen en veel lovende reacties ontvangen hebben!