"De werkdruk moet omlaag"

 

“De werkdruk moet omlaag” hoor ik vermoeide en soms zelfs cynische medewerkers regelmatig zeggen. Als ik doorvraag wat zorgt voor deze druk krijg ik uiteenlopende antwoorden als: administratielast, slechte communicatie, onderbezetting, een leidinggevende die niet luistert, toenemend verzuim en ga zo maar door. Vaak ervaren zij zelf weinig invloed op deze situatie en het vertrouwen op verbetering is laag. Deze mensen komen ’s avonds uitgeblust terug van hun werk en ploffen vermoeid op de bank bij het zien van de afwas: “ook dat nog!”.

 

Gelukkig zijn er ook vaak een aantal collega’s of teams die minder last lijken te hebben van de (werk)druk. Dit zijn de mensen die na een drukke werkdag thuiskomen, even vlug de afwas doen, om daarna nog lekker te kunnen sporten en eten met vrienden. Wat maakt nu dat deze personen aan het einde van de dag nog wel energie over hebben?

 

Ik leg het vaak uit aan de hand van volgende plaatje:

 

Op de ene as zie je de taakeisen (simpel gezegd: dingen die energie kosten) en op de andere as de hulpbronnen (ook wel energiebronnen). Als ik deze getekend heb vraag meestal als eerst “wat zou er nu gebeuren als alleen de werkdruk omlaag zou gaan”. Meestal komen mensen dan zelf al tot de conclusie dat alleen “de werkdruk omlaag” niet voldoende is. En dat is dan ook direct het goede nieuws voor teams: in veel gevallen is het effectiever (en leuker) om te focussen op datgene wat goed gaat of energie geeft. De taakeisen mogen namelijk best hoog zijn. Sterker nog: om bevlogen te kunnen zijn is een zekere mate van uitdaging nodig. Het is alleen wel belangrijk dat hier voldoende energiebronnen tegenover staan. En daar zit vaak nog veel winst voor teams.

Investeren in een goede balans tussen taakeisen en hulpbronnen levert veel op voor de bevlogenheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Bevlogen medewerkers zijn gelukkiger, creatiever, gezonder én productiever.

 

Meer weten? Volg een van de trainingen over omgaan met werkdruk of neem contact met me op.

Klik op een van onderstaande knoppen om deze blog te delen: